Blog

A növényes akvárium négy alapeleme

10.09.2017

Növényes akvárium - kezdőknek


A modern akvarisztika talán legszebb, legérdekesebb ága az akvakertészet. Népszerűsége annak köszönhető, hogy látványa a természet egy darabkáját csempészi az otthonunkba. A módszer szülőatyja a japán Takashi Amano. Az angol nyelvű "Nature Aquarium" kifejezés sokkal jobban visszaadja a lényeget, a növényes akvarisztika ugyanis nem a növényekről szól, hanem a növények, halak, kövek és fák természetben is megtalálható harmóniájáról.

IAPLC 2012 versenyakvárium - Asian Spirit

Az emberek évszázadok óta tartanak halakat. Az évek során több zseniális ötlet és elgondolás született meg az akvarista hobbival kapcsolatban. Példaként a holland stílusú akváriumokat említhetnénk – sokféle, egymás mellé ültetett növény, víz alatti színkavalkád, bemutató jellegel. A nyolcvanas években aztán ismertté vált a már korábban említett Amano mester, aki megértette, hogy a technológia végre megengedi nekünk, hogy visszatérjünk a gyökerekhez. A tudásunkat arra használhatjuk, hogy a természetes víz alatti folyamatokat az akváriumban reprodukáljuk. Így született meg a növényes akvárium fogalma.

A koncepció lényege, hogy a hagyományos akváriumok homályos, árnyékos hatása helyett egy természetben is látható vibráló, élénken megvilágított világot hozzunk létre, ahol a növények természetes fotoszintézise akár apró levélfelszíni buborékokat is eredményezhet az oxigéntől telített vízben.

Zeige 1 bis 1 von 1 (1 Seite(n))